Tonkatsu-szósz

A tonkatsu egy japán fűszeres mártogatós szósz. A szó maga azt jelenti, hogy rántott, panírozott borda, mivel ehhez használják főleg. Köretként pedig a rizs passzol hozzá a legjobban.

Bolti verziója sok zöldségből és gyümölcsből áll: alma, paradicsom, répa, szilva, hagyma, barack.

Ha nem találtunk boltban vagy magunk szeretnénk elkészíteni, akkor erre 3 mód is van:

~ Főzős verzió:

  • 1 csésze ketchup
  • 1/2 csésze Worcester/Worcestershire mártás
  • 1/2 csésze sake
  • 2 evőkanál gyömbér
  • 2 evőkanál fokhagyma
  • 1/4 csésze cukor
  • 1/4 csésze mirin (ez is rizsbor, de kevesebb alkoholt tartalmaz, mint a sake)

Keverjük össze a hozzávalókat, forraljuk fel egy serpenyőben közepes lángon. Utána takarékon főzzük 25-30 percig, de közben szedjük le a habját. Hűtőszekrényben akár 4 hétig is elállhat.

~ Egyszerűbb megoldás 1.:

  • 1/2 csésze ketchup
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál Worcester mártás

Ezt csak össze kell keverni és már kész is!

~ Egyszerűbb megoldás 2.:

  • 4 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál fehér bor
  • 2 evőkanál Worcester mártás

Ahogy az előzőnél, itt is csak össze kell keverni.

A receptért köszönet az Ázsia Bt.-nek!

Leave a comment