A tonkatsu egy japán fűszeres mártogatós szósz. A szó maga azt jelenti, hogy rántott, panírozott borda, mivel ehhez használják főleg. Köretként pedig a rizs passzol hozzá a legjobban.
Bolti verziója sok zöldségből és gyümölcsből áll: alma, paradicsom, répa, szilva, hagyma, barack.
Ha nem találtunk boltban vagy magunk szeretnénk elkészíteni, akkor erre 3 mód is van:
~ Főzős verzió:
- 1 csésze ketchup
- 1/2 csésze Worcester/Worcestershire mártás
- 1/2 csésze sake
- 2 evőkanál gyömbér
- 2 evőkanál fokhagyma
- 1/4 csésze cukor
- 1/4 csésze mirin (ez is rizsbor, de kevesebb alkoholt tartalmaz, mint a sake)
Keverjük össze a hozzávalókat, forraljuk fel egy serpenyőben közepes lángon. Utána takarékon főzzük 25-30 percig, de közben szedjük le a habját. Hűtőszekrényben akár 4 hétig is elállhat.
~ Egyszerűbb megoldás 1.:
- 1/2 csésze ketchup
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál Worcester mártás
Ezt csak össze kell keverni és már kész is!
~ Egyszerűbb megoldás 2.:
- 4 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál fehér bor
- 2 evőkanál Worcester mártás
Ahogy az előzőnél, itt is csak össze kell keverni.
A receptért köszönet az Ázsia Bt.-nek!